Posts

Showing posts from March, 2014

TRAVEL JOURNAL NEPAL - ANNAPURNA BASE CAMP Day 4 Ulleri (2020m) - Ghorepani (2860m)

Image
1 March 2014  Ulleri - Ghorepani
Malam tadi memang aku tak lena tidur, sebab mungkin penat sangat. Kejap-kejap terjaga, kejap-kejap terjaga, tengok jam baru pukul 4am.. Aduh nak terkencing la pulak, memang malas betul nak pergi kebawah untuk ke toilet. memang sejuk.. last last ambil head lamp terus ke bawah untuk ke toilet.sejuk-sejuk ni kerja nya memang nak terkencing je lah..Alhamdullilah so far tiada masalah kesihatan lagi buat masa ini, cuma lenguh-lenguh kaki tu biasa lah. masa tidur malam tadi aku tampung kaki aku dengan beg agar lebih tinggi dari badan supaya alairan darah dan otot-otot kaki ni lebih selesa... Masa terjaga dari tidur pukul 4am tadi, time tu lah aku teringat isteri dan anak-anak aku di rumah. Waktu Malaysia awal 2 jam dari waktu Nepal, so mesti isteri dan anak-anak aku dah bangun untuk ke sekolah.. i miss u dear... and i really miss my rushing time... Terima kasih aku ucapkan pada mak mertua dan mak aku yang sudi datang jaga anak-anak aku masa ketiadaan aku.
Ten…

TRAVEL JOURNAL NEPAL - ANNAPURNA BASE CAMP Day 3 Pokhara - Nayapul - Birethanti - Tikhedungga - Ulleri

Image
28 Februari 2014 Pokhara - Nayapul ( 1070m)  - Birethanti - Tikhedungga - Ulleri (2020m) Alahai sedap betul tidur semalam tau tau dah pukul 7am. Subuh gajah la nampaknya....heheh... bukak pili air alamak air panas takda pulak, so tak mandi la aku pagi ni, Bangun KF!!! dah pukul 7am ni, pukul 8am nanti van akan menunggu kita orang untuk ke starting point ke Nayapul dan dari situ kami akan start trekking. Lepas basuh muka dan kemas barang, kami ke ruang makan untuk breakfast.. sejuk pagi ni, dengan kopi panas yang pekat dan roti bakar bersama kari kentang, memang terbaik breakfast pagi ni... bila bercakap keluar asap jer.. hahaha... dari ruang roof top hotel ni dapat di lihat dengan jelas Fish Tail Mountain, Annapurna South, dan beberapa gunung lain...



Lepas breakfast aku menunggu rakan-rakan yang lain di lobby, dan Ganesh tengah sibuk menguruskan van yang sampai untuk bawa kami nanti. 3 orang Porter kami iaitu Raju, Ramji dan Khishan serta seorang lagi guide untuk Balazs iaitu Ganesh …