Posts

Showing posts from April, 2015

Berkelah di Air Terjun Sungai Pandan Pancing Kuantan Pahang

Image
Air Terjun Sungai Pandan Pancing Kuantan Pahang
Aktiviti semasa balik ke Kuantan kali ini. aku bawa anak-anak ke Air Terjun Sungai Pandan yang terletak hanya hampir 20km dari rumah mak aku. Memang agak lama tak ke sini. Bayaran masuk untuk ke Air terjun ini adalah RM2 bagi dewasa, dan RM1 bagi kanak-kanak yang bersekolah rendah. RM3 dikenakan untuk parking kereta yang lebih dekat. Manakala tiada bayaran dikenakan untuk parking kereta yang agak jauh untuk masuk ke kawasan hutan lipur ini. Terdapat beberapa tingkat air terjun disini, tapi bagi memudahkan pengunjung yang membawa anak-anak kecil, ada baiknya anda memilih dikawasan bawah sahaja kerana terdapat kolam yang telah dibina bagi kemudahan anak-anak untuk berenang.
Memang agak ramai pengunjung yang datang ke sini terutamanya di waktu hujung minggu, so anda perlu datang awal untuk mencari port yang baik untuk berkelah. Kemudahan toilet, surau dan gerai makanan disediakan dan ianya agak terjaga bagi kemudahan orang ramai. Peringatan k…

Travel India - Preparation

Image
Persiapan untuk ke Kolkata - Srinagar - Kashmir - New Delhi - Agra - Kolkata India
Hampir 1 tahun aku study dan buat research berkenaan India. Dah hampir naik jemu dah. Baca blog sana sini, dapatkan maklumat sebanyak mungkin, boleh buat aku naik muntah dah. Rasa nya inilah research yang paling memeningkan kepala aku. Mana tidaknya India ni luas, jauh-jauh pulak tu. Dengan modal yang ciput aku try buat semurah mungkin dan sebackpackers  yang mungkin agar aku dapat merialisasikan impian aku untuk ke Kashmir dan melihat sendiri Taj Mahal depan mata. Best sangat ke India ni?? ayat yang biasa kita dengar... Best tak best itu lain cerita, yang penting aku nak ke India jugak..

Dari  tahun 2014 lagi aku dah cari partner untuk misi ke Kashmir ni. Alhamdullilah Mahfis, Mok dan Zakhiri menyahut cabaran ini. Cuma Mahfis sahaja yang belum membeli tiket KL- Kolkata. Katanya nanti. Harap ko dapat ikut aku Mahfis, sebab kalau takda ko, aku rasa jiwa ini tiada maknanya lagi.. kahkahkah... Mahfis meru…