Skip to main content

Featured

Jabal An-Nor - Peristiwa Penurunan Wahyu Pertama

Jabal An-Nor
Peristiwa di Gua Hira, peristiwa penurunan wahyu yang pertama. 


Pendakian malam ke Jabal An- Nor yang terletak hampir 15minit dari kediaman kami di Matajer merupakan satu pengalaman yang mungkin tidak dapat dilupakan. Kami berpeluang mengahabiskan masa hampir separuh malam di puncak Jabal Al Nor dengan menikmati dan menghayati pengorbanan Rasulullah beriktikaf di Gua Hira. 
Gua Hira merupakan tempat paling bersejarah yang perlu anda kunjungi bila anda sudah berada di bumi Mekah. Wahyu pertama dari Allah kepada junjungan besar Nabi Muhammad berlaku di sini iaitu pada malam 17 Ramadhan. Kami memulakan pendakian pada pukul 11 malam, sekiranya anda hendak kemari ada baiknya anda meminta teksi menurunkan anda terus di kaki bukit Jabal An-Nor, kerana sesetengah teksi hanya menurunkan anda di jalan utama sahaja dan anda perlu berjalan hampir 20minit untuk ke Starting Point Jabal An-Nor. Jalan untuk ke starting point agak mendaki dan anda akan keletihan awal sebelum memulakan pen…

9 LANGKAH MUDAH BELAJAR BASIC PHOTOSHOP UNTUK EDITING GAMBAR

MARI BELAJAR BASIC PHOTOSHOP EDITING GAMBAR

Memang terdapat pelbagai cara di dalam photoshop yang boleh digunakan dalam editing , panduan yang saya hasilkan ini adalah cara mudah untuk mengenal “icon” yang terdapat dlm Photoshop dan ini adalah antara teknik yang saya rasa agak simple dan mudah untuk difahami terutamanya bagi rakan2 yang baru nak mengenali Photoshop. Bila lihat banyak icon2 yang ada, memang agak blur utk kita mulakan langkah pertama , so utk tidak membuang masa saya cuba tunjukkan serba sedikit langkah2 awal utk memulakan editing di photoshop . Saya menggunakan Adobe Photoshop CS5. Versi lain pun lebih kurang sama sahaja.

Langkah-langkah nya :


1 : klik > File > Open 


2 : Pilih gambar yang hendak diedit


3 : Setelah pilih gambar yang hendak diedit, gambar akan terpampang seperti ini di skrin


4 : Jika anda ingin membuat “ cropping” bagi membuang subjek yang tidak diperlukan boleh  klik > icon crop spt dlm gambar . kita boleh pilih saiz yang telah default setting dan kita juga boleh pilih saiz yang kita perlukan sendiri . cth : saya memilih saiz 12cm x 8cm spt dlm gambar (i) . Klik> kanan dan >select crop spt dlm gambar (ii)

(i)
(ii)

5 : klik > Image >Adjustment> dan kita boleh lihat pelbagai variasi teknik yang boleh kita ambil utk edit gambar yang kita pilih.


6 : Apa yang pertama sekali saya buat adalah edit “Brightnes/Contras” gambar (i),  sesedap rasa  agar tidak terlalu terang dan tidak terlalu gelap. “slide kiri dan kanan utk mendapatkan citarasa yang kita perlukan seperti gambar (ii) dan klik> ok.

(i)
(ii)

7 : Langkah seterusnya  klik > Image >Adjustment>  “curves” spt dlm gambar (i) . Klik> channel dan pilih RGB/RED/GREEN/BLUE seperti gambar (ii) dan cuba bermain dgn kombinasi tersebut. Dan bila dah rasa puas hati klik> ok.

(i)

8 : Jika nak convert gambar ke Black & White , Klik> Image >Adjustment> Black & White spt dlm gambar (i). Anda boleh bermain dgn kombinasi warna yang ada spt dlm gambar (ii) utk mendapatkan perbezaan nya. Dan bila dah rasa puas hati klik > ok.

(i)
(ii)

9 : Sudah habis editing Klik> File dan Save seperti biasa. Mudah kan??? Selamat Mencuba !!!!!
Post a Comment

Popular Post