Skip to main content

Featured

Hari Raya Aidilfitri 2017 1438H

Menjelang Hari Raya Aidilfitri 1438H bersamaan 25Jun2017
Alhamdullilah selesai sudah menjalani ibadah Puasa pada tahun ini. Semoga amalan kita di terima yang Maha Esa dan diberi ganjaran pahala yang berlipat ganda hendaknya, Seperti biasa semua umat manusia akan menyambut kedatangan Syawal dengan penuh kesyukuran. Warga Kota sudah mula meninggalkan kotaraya menuju ke Kampung halaman masing-masing. "Back to Basic " mat salleh cakap. 
Hari Raya merupakan hari yang di tunggu-tunggu oleh semua lebih-lebih lagi buat anak-anak kecil. Yang dewasa akan menyediakan segala kelengkapan yang perlu buat anak-anak sejak dari awal lagi agar tidak terbeban di akhir Ramadhan nanti. Biarlah besederhana dalam meraikannya. Aku pulang ke kampung halaman isteri pada kali ini. Suasana sebelum 1 Syawal memang di tunggu, dimana sanak saudara berkumpul ramai-ramai dalam menyediakan menu untuk 1 Syawal nanti.
Jika di Gemencheh Negeri Sembilan memang tidak terlepas untuk masak lauk tradisi di sini iait…

9 LANGKAH MUDAH BELAJAR BASIC PHOTOSHOP UNTUK EDITING GAMBAR

MARI BELAJAR BASIC PHOTOSHOP EDITING GAMBAR

Memang terdapat pelbagai cara di dalam photoshop yang boleh digunakan dalam editing , panduan yang saya hasilkan ini adalah cara mudah untuk mengenal “icon” yang terdapat dlm Photoshop dan ini adalah antara teknik yang saya rasa agak simple dan mudah untuk difahami terutamanya bagi rakan2 yang baru nak mengenali Photoshop. Bila lihat banyak icon2 yang ada, memang agak blur utk kita mulakan langkah pertama , so utk tidak membuang masa saya cuba tunjukkan serba sedikit langkah2 awal utk memulakan editing di photoshop . Saya menggunakan Adobe Photoshop CS5. Versi lain pun lebih kurang sama sahaja.

Langkah-langkah nya :


1 : klik > File > Open 


2 : Pilih gambar yang hendak diedit


3 : Setelah pilih gambar yang hendak diedit, gambar akan terpampang seperti ini di skrin


4 : Jika anda ingin membuat “ cropping” bagi membuang subjek yang tidak diperlukan boleh  klik > icon crop spt dlm gambar . kita boleh pilih saiz yang telah default setting dan kita juga boleh pilih saiz yang kita perlukan sendiri . cth : saya memilih saiz 12cm x 8cm spt dlm gambar (i) . Klik> kanan dan >select crop spt dlm gambar (ii)

(i)
(ii)

5 : klik > Image >Adjustment> dan kita boleh lihat pelbagai variasi teknik yang boleh kita ambil utk edit gambar yang kita pilih.


6 : Apa yang pertama sekali saya buat adalah edit “Brightnes/Contras” gambar (i),  sesedap rasa  agar tidak terlalu terang dan tidak terlalu gelap. “slide kiri dan kanan utk mendapatkan citarasa yang kita perlukan seperti gambar (ii) dan klik> ok.

(i)
(ii)

7 : Langkah seterusnya  klik > Image >Adjustment>  “curves” spt dlm gambar (i) . Klik> channel dan pilih RGB/RED/GREEN/BLUE seperti gambar (ii) dan cuba bermain dgn kombinasi tersebut. Dan bila dah rasa puas hati klik> ok.

(i)

8 : Jika nak convert gambar ke Black & White , Klik> Image >Adjustment> Black & White spt dlm gambar (i). Anda boleh bermain dgn kombinasi warna yang ada spt dlm gambar (ii) utk mendapatkan perbezaan nya. Dan bila dah rasa puas hati klik > ok.

(i)
(ii)

9 : Sudah habis editing Klik> File dan Save seperti biasa. Mudah kan??? Selamat Mencuba !!!!!
Post a Comment

Popular Post